tisdag 6 december 2011

Biscotti x 2

Igår när Clara var på föris satte jag igång och bakade lite. Sen blev det julgodispyssel när hon kom hem.
Saffran/mandelbiscotti och hasselnöt/chokladbiscotti blev det.
Leilas Saffransbiscotti
100g smör
1g saffran
2 st ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel (jag hackade den och hade i 2.5 dl)
Råsocker


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt.


Strö över råsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

Hasselnöt/chokladbiscotti

ca 60 st
100 gr mjölkchoklad
200 gr hasselnötter (går lika bra med andra nötter, välj efter smak)
3 ägg + 3 äggulor
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
salt

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Grovhacka chokladen och finhacka nötterna. Vispa ägg+äggulor, socker, farinsocker och vaniljsocker till ett fluffigt skum.

3.Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och 1 krm salt. Rör runt och blanda i nötter och choklad (jag använde elvispen, först vanliga visparna sedan degkrokarna). Tillsätt ev. mer mjöl om degen känns kladdig.

4. Dela degen i tre delar. Rulla varje del till en rulle på ca 35 cm, jag mjölade bänken för annars fastnade de. Lägg rullarna på en bakpappersbeklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och skär i sneda bitar ca 2-3 cm (jag skulle nog säga 1-2 cm) medan de fortfarande är varma.

5. Vänd bitarna med snittytan upp. Sänk värmen till 100 grader och torka skorporna i ca 25 minuter.
Låt svalna på galler. Förvara skorporna torrt och svalt i t.ex. glas eller plåtburk. Håller ca 1 månad.

1 kommentar:

  1. Tack för din fina kommentar. Den värmer och roligt att du kikar in hos mig. Jag vet hur det är. Jag kikar in här titt som tätt också men skriver inte alltid. Och du med två barn förstår jag att tiden inte alltid räcker till. Tycker det blir mycket med "bara" ett :) Just nu sover lillen. Han har knappt sovit något idag så var tvungen söva honom en stund nu innan kvällen. Tror nog han somnar runt 18-19 ändå. Sover Anton mycket på dagarna och hur är era nätter? Ja nu växer de nog så det knakar. Edvin är ca 69 lång och väger 8 kg. Så spännande att se hans utveckling.

    Jag bakade också saffrans skorpor i går kväll. Vilket sammanträffande. Mumsigt värre också.

    Många kramar Josefin

    SvaraRadera

Hej på dig!
Lämna gärna en kommentar, jag blir så glad. Om du inte har ett google konto eller egen webbadress/blogg så kan du välja namn/webbadress och bara fylla i ditt namn!
Kram/Linda